Extra nyheter

Dvorak Mässa i D på Spotify

Nu finns Örjanskörens inspelning av Dvorak Mässa i D på Spotify. Kolla under Smakprov!

Glöd på Spotify

Nu finns Glöd med Örjanskören,  Elise Einarsdotter, Olle Steinholtz och Rigmor Gustafsson på Spotify.

Örjanskören söker nya sångare

Just nu har vi behov av korister i alla stämmor. Är du intresserad så tag kontakt med vår ordförande.

Login Form

Konserter och Resor

Rekordpublik på julkonserten

"Ding dång" illustrerat med två julbjällror var rubriken för julkonserten i Andreaskyrkan. Det syftade också på ett av numren, "Ding dong merrily on high" i Anders Öhrwalls arrangemang. Som vanligt var programmet omväxlande, och kören förstärktes av professionelle slagverkaren Anders Holdar. I ett av numren utvidgades batteriet med ett par av körmedlemmarna, ett inslag som väckte uppskattning.

Med drygt 200 konsertbesökare slog kören något av ett publikrekord. Vi har uppenbarligen vunnit tillbaka publiken efter två år av pandemi. Detta var extra trevligt när programmet genomfördes på ett utmärkt sätt.  

 

Hyllning till Povel Ramel

Hyllning till Povel Ramel

"En hyllning till våren" var rubriken till Örjanskörens konsert i Andreaskyrkan den 19 maj. Det stämde, och konserten inleddes med den "Vårgröt" som förre dirigenten Ove Sjögren arrangerat. Men konserten var också en hyllning till det odödliga geniet Povel Ramel, som skulle ha fyllt 100 år ett par veckor senare. Flera av hans nummer framfördes, bland annat hans tungvrickande talkörsnummer "Jag diggar dej", som han framfört tillsammans med Wenche Myhre. I denna medverkade trumslagaren Jan-Åke Ström. Denne avtackades liksom dirigenten Susanne Carlström, som glädjande kunde konstatera att kören genomfört sin första normala termin på två och ett halvt år efter att pandemin förhoppningsvis ebbat ut. Det börjar märkas även i publiktillströmningen, som var något större än vid julkonserten.

 

Första konserten på två år!

Ett par månader efter körens adventskonsert 2019 utbröt en världsomspännande pandemi, som tvingade fram hårda restriktioner för alla större folksamlingar. Resultatet för körens del blev att alla konserter, resor och internat ställdes in under hela två års tid, och under nästan ett år, från oktober 2020 t.o.m. vårterminen 2021 ställdes även alla riktiga repetitioner in. Allt skedde under den tiden via zoom på dator.

Men sedan restriktionerna lättat i september 2021 kunde repetitionerna återupptas med sikte på en julkonsert i Andreaskyrkan 9 december under namnet "Rejoice". Evenemanget var oerhört efterlängtat av både körmedlemmarna och vår publik och avlöpte över förväntan. Ändå hade pandemiläget blivit allvarligare under hösten, vilket tvingade oss att avkräva vaccinationsbevis av publiken. Det hindrade inte att hela 123 personer kom för att lyssna på oss, ett mycket bra resultat med tanke på omständigheterna.

 

Adventskonsert med ny gemenskap

Den 6 december 2019 höll kören sin sedvanliga adventskonsert i Andreaskyrkan. Denna gång var det tillsammans med en ny gemenskap i dubbel bemärkelse. Jerry Adbo var solist, och hans instrument var en accordion. Han och kören samarbetade i ett flertal nummer, och resultatet var strålande. Att samtidigt publikrekordet i Andreaskyrkan tangerades blev en extra bonus med tanke på det i det närmaste perfekt genomförda programmet under Susanne Carlströms ledning.

 

 

Historisk vårkonsert

Den 23 maj framförde kören konserten "Tillägnan". Det var för troligen första gången under körens snart 85-åriga historia en konsert, där samtliga nummer komponerats av kvinnliga tonsättare. Det betydde på intet sätt att alla inslag var nya och okända. Flera av tonsättarna var bekanta namn som Alice Tegnér och Gullan Bornemark och det för Örjanskörens åhörare välkända namnet Elise Einarsdotter, en mångårig nära samarbetspartner för kören. Glädjande nog var Elise också närvarande i salongen.

Ibland var sången välkänd men inte tonsättaren. Som dirigenten Susanne Carlström påpekade: Hur många visste att den välkända melodin Besame mucho skrivits av mexikanskan Consuelo Velázquez?

Konserten innebar också en givande debut för en ny pianockompanjatör Johan Sundman Norberg, som även spelade ett solonummer av Fanny Hensel - syster till Felix Mendelssohn och något av hans stora förebild, även om detta inte berörts så mycket i musikhistorien.

Lokalen i Andreaskyrkan var välfylld med en publik, som visade stor uppskattning.

 

 

Magnifik julkonsert med många deltagare

Kören framförde sin sedvanliga julkonsert i Andreaskyrkan den 14 december. Rubriken var "Follow that star" efter ett av de nya sångnumren. Experimentet med att ha konserten en fredagkväll skapade inga problem, kyrkan var om inte helt fullsatt så närapå. Traditionsenligt var programmet en blandning av välbekant och nytt. Dirigenten Susanne Carlström var solist i Adams praktfulla Julsång, som är mest känd under inledningsorden O helga natt. Förre dirigenten Ove Sjögren ackompanjerade några nummer, bland annat när publiken fick medverka i välkända Nu tändas tusen juleljus. Det gjorde de även i Stilla natt, som sjöngs som avslutning till Kirby Shaws version. Då experimenterades även med improviserat ackompanjemang av kören, ett experiment som slog väl ut. Publikens medverkan förgyllde konserten, som de också livligt uppskattade.

 

Härlig festival i Toscana


I början av oktober reste kören till en körfestival i Montecatini i den italienska provinsen Toscana. Musikaliskt var det en härlig upplevelse, där vi fick nära gemenskap med särskilt kören Sing Sing från Upplands Väsby och en finländsk kör från Esbo. Men därtill deltog en italiensk och en ungersk kör. Våra framträdanden uppskattades livligt av de andra, men det ska sägas att flera av dem också höll hög standard. Sista kvällen var vi inbjudna till en vingård, en middag som blev ett klimax där vi verkligen sjöng intensivt för varandra.
Trots det späckade programmet hann flera av oss se en hel del av storstaden Florens, där det också arrangerades en intressant guidning och ett besök på konstmuseet Uffizierna. Även en utflykt till Pisa hanns med, varvid det konstaterades att tornet lutar på riktigt, det är inte bara ett påhitt för att locka turister. Just nu står det ändå så pass stadigt att det är tillåtet att gå upp i det. Och som vanligt vid Medelhavet under tidig höst kunde man gå i bara skjorta eller t-tröja även på kvällarna.
En körresa som gav mersmak!

 

Nordisk kombination!

Den 24 maj höll kören sin sedvanliga vårkonsert. Rubriken var "Nordisk kombination", vilket inte hade någon sportslig anknytning utan syftade på att programmet dominerades av kompositioner från fyra nordiska länder - av tämligen olika karaktär, från Oskar Lindbergs stillsamma Pingst till Svend Asmussens jazziga Scandinavian Shuffle. Som vanligt var det alltså sånger från ett brett spektrum som framfördes. Förre dirigenten Ove Sjögren visade sig still going strong med ett inhopp där han kompade kvartettsången i Povel Ramels Gräsänkling blues.
Publiken var entusiastisk och visade stor uppskattning av alla medverkande med dirigenten Susanne Carlström i spetsen.
Konserten innebar ingen terminsavslutning, utan nu övergår kören till att förbereda höstens resa till italienska Toscana.
 
 

Snöa på, snöa på!


var den målande men samtidigt fåfänga rubriken på Örjanskörens julkonsert den 14 december i Andreaskyrkan. Stockholm var nämligen fullkomligt snöfritt och kom så att förbli över julhelgen.
En i det närmaste fullsatt konsertlokal uppskattade storligen det som vanligt omväxlande programmet med såväl traditionella som mer udda sångnummer. Konsertens rubrik "Snöa på, snöa på!" var också ett av inslagen, Jule Stynes "Let it snow! Let it snow!" med Peter Himmelstrands svenska text.I några nummer gjorde pianoackompanjatören Cecilia Bolin en förnämlig insats,liksom även körens förre dirigent Ove Sjögren i ett nummer.
Ska något nummer framhållas som extra bejublat, så var det Adams julsång "O helga natt!", där dirigenten Susanne Carlström var solist.

 

Örjanskören på irrfärder


var rubriken på vårkonserten 2017, som hölls den 1 juni i Kungsholms gymnasiums aula. Det inleddes med synnerligen välbekanta Gubben Noak av Bellman i Karl-Fredrik Jehrlanders arrangemang. Efter att kören hittat rätt, vilket tog en stund i en teatralisk inledning, genomfördes programmet, dominerat av engelskspråkig musik från ett halvt årtusende. Traditionella danser till texter av Shakespeare blandades med jazz och spirituals. Den uppskattande publiken instämde slutligen i extranumret En vänlig grönskas rika dräkt.

 

 

Nio nätter före jul - debut för Susanne


Den 15 december hade kören sin första konsert under Susanne Carlströms ledning, Nio nätter före jul i Andreaskyrkan. Det blev en strålande debut med kända och mindre kända julsånger. I en av de förstnämnda, Nu tändas tusen juleljus, fick Susanne med sig publiken i ovanligt hög grad. Som pianoackompanjatör debuterade Cecilia Bolin på ett utmärkt sätt. Även "maestro emeritus" Ove Sjögren tjänstgjorde som ackompanjatör.

 

Vårkonsert  2016 - sånger till kärlekens lov


Konserten i Andreaskyrkan den 20 maj blev en lite vemodig men ytterst värdig sista konsert med Ove Sjögren som dirigent. 40 år som körledare är något som inte många kan notera i sin levnadshistoria. Det blandade programmet innehöll ett par nummer med vår nya dirigent Susanne Carlström som pianoackompanjatör. Hon ledde också extranumret Näktergalen av Elise Einarsdotter.

Liksom i Lloret de Mar fick vi stående ovationer från publiken. Tack Ove för 40 år! Och vi ser fram emot många, många härliga år med Susanne!

 

Våren 2016 - körresa till Lloret de Mar norr om Barcelona
I Lloret de Mar medverkade Örjanskören i en mångsidig musikfestival med ensembler av skiftande musikstilar, åldrar och sammansättningar. Ska vi nämna några medmusikanter, så kan det bli en blåsorkester med kanadensiska ungdomar, en blandad tonårskör från Island och en stor kör från Färöarna - måste ha utgjort en betydande del av ögruppens befolkning!

Vädret var hyggligt om än något svalare än hemma i Sverige just den tiden (Kristi himmelsfärdshelgen). Det hindrade naturligtvis inte kören från sedvanlig varm gemenskap och brett utbyte både av den kataloniska omgivningen och de musikaliska upplevelserna. Musikaliskt framträdde vi själva med ett väl inövat utantillprogram, som bokstavligt talat väckte stående ovationer från övriga festivaldeltagare. En resa med mersmak!
 

Hösten 2015 – samarbete med Py Bäckman, Elise Einarsdotter och Olle Steinholtz

Den 28 november hade kören en dubblerad konsert med bland annat flera arrangemang av Py Bäckman. Hon medverkade också som sångsolist på konserterna, liksom äkta paret Elise Einarsdotter, tonsättare och pianist, och Olle Steinholtz, basist, mångåriga samarbetspartner till Örjanskören. Trots att det alltså var två konserter samma dag blev publiktillströmningen till Andreaskyrkan mycket god, och framförandena måste betecknas som succéartade. Det blev en mycket värdig avslutning på jubileumsåret, som tillika sannolikt är det sista hela året med Ove Sjögren som körens dirigent.

 

Våren 2015 - Jubileumskonsert!

Äntligen dags för 80-års-jubileum! 
Årets första konsert hölls i Eric Ericson-hallen på Skeppsholmen. Konserten innehöll godbitar från svunna tider likväl som stycken som var helt nya för kören. Dagen till ära hade vi en extern pianist, Anna Smedendahl-Rosén,  som förgyllde konserten för de cirka 200 besökarna.

 


Hösten 2014

Årets julkonsert blev denna gång en torsdag, den 11 december. Vi sjöng återigen i Andreaskyrkan på Södermalm. Namnet för konserten var "VIT JUL och andra orimligheter". Inför en fullsatt kyrksal sjöng vi julsånger både från Baltikum, Ryssland, USA, Italien, England och självklart även från Sverige.

 

 

Våren 2014

Vårens enda konsert på hemmaplan hade temat Gott och blandat, och den gjorde verkligen skäl för namnet vad gäller repertoaren: medeltida musik, It’s raining men, Shall I compare thee to a summer's day, Trollmor genom seklen, ABBA, m fl.

Konserten genomfördes i Norra Reals aula den 3 april.

Efter ytterligare ett par veckors finslipning reste vi sedan till Krakow i Polen över Kristi Himmelsfärdshelgen. En fantastiskt trevlig stad! Solig och varm, och förvånansvärt lite störd av den stora mängd turister (9 miljoner) som besöker den varje år. Kyrkor finns det hur många som helst av i Krakow, och ett av våra framträdanden skedde under en mässa i en futuristisk kyrka i en förort. Spännande, även om det var begränsat till mellanmusik ett par gånger mitt i mässan och inte någon fullskalig konsert. Framför allt var det kul att få en publik på bortåt 200 personer!

En annan konsert hölls tillsammans med den lokala manskören Echo i ett lokalt kulturhus, mycket framgångsrikt förutom det faktum att publiken nästan bara bestod av den andra kören. De lokala arrangörerna hade tagit lätt på uppgiften att annonsera... Nåja, de som var där var desto mer entusiastiska!


 

Stora torget i Krakow.

 

Mitt i detavspänt soliga turistandet fick vi en ovanligt allvarsam dag också, då de flesta av oss reste på en guidad visning av Auschwitz och Birkenau. Ingen kan undgå att gripas när den oerhörda historien kommer så tätt inpå, men det var givetvis en otroligt värdefull del av resan.

 

Hösten 2013

Även julkonsertens lokal var ny för oss. JulQväll genomfördes i Andreaskyrkan på Södermalm den12 december.

Traditionell julmusik varvades med modernare verk, bl a Det är en ros ursprungen, arr Jan Sandström

 

Våren 2013

Under våren repade vi inför en konsert som skulle ha tema vatten.

Porlande toner – en konsert i vattnets tecken genomfördes i Norra Reals aula den 4 juni.

Alla låtar hade anknytning till vatten: Båtlåt, Tillägnan, Moon river, Jag har ett hav, m fl. Lokalen var ny för oss men gav mersmak. Vi kommer nog tillbaks.

porlande toner 2 - 4 juni -13

Örjanskören i Prolande toner 2013.

 
 
 
 
 
 

Kommande konserter

Vårkonsert 8:e juni, kl 19.
Andreaskyrkan,
Högbergsgatan 31

    -    -    -

Julkonsert 14:e december
Andreaskyrkan

 

 

     

Facebook